در این مقاله سعی بر آن است تا به بحث تهیه نقشه و طراحی داخلی مراکز درمانی همچون بیمارستان،مراکز تصویر برداری،مطب و کلینیک،مراکز طب هسته ای،مراکز جراحی محدود و تمامی مراکزی که مرتبط با حوضه درمان و سلامت میباشند بپردازیم.
در تهیه نقشه ها و معماری داخل فضای با ارزش درمانی باید دقت فراوانی نمود،چرا که به دلیل وجود ضوابط فراوان معاونت درمان و عدم رعایت حتی بخشی از مقررات در روند اخذ پروانه بهره برداری دچار مشکلاتی خواهیم شد که برای رفع این موانع عموما زمان و هزینه زیادی صرف خواهد شد.
برای مثال مرکز تصویربرداری کوچکی را فرض کنید که یک متخصص رادیولوژیست میخواهد تاسیس کند،ابتدا به فکر تهیه محلی برای خرید یا اجاره خواهد نمود.محل مورد نظر ارتفاعی در حدود ۲.۸ دارد که به نظر مناسب است،ولی زمانی که درخواست بازدید از معاونت درمان میشود یکی از مشکلات ملک مزبور ارتفاع بوده است به دلیل ارتفاع زیر ۳ متر که قابلیت اخذ مجوز نهایی را نخواهد داد.
از مشکلات کار که بگذریم به سراغ بحث شیرین طرح و تهیه پلان و طراحی معماری فضای درمانی و بیمارستانی میرسیم.
برای طرح واحد های سرپایی همچون مطب و کلینیک و مراکز جراحی محدود پیش نیاز هایی همچون آسانسور،مسر افقی که مسافت زیادی تا محل مطب نداشته باشد،مساحت کافی،وجود رمپ در صورت اختلاف سطح،امکان اجرای تجهیزات هوادهی و تخلیه هوا،امکان اجرای گازهای طبی و … تعداد زیادی قواعد مورد نیاز است که باید دقت نمود.
عموما در طی فرایند کاری شاهد ان بوده ایم که پلان موجود ملک از زوایای مختلف همچون ابعاد فضاهای داخلی،محل سرویس،محل ساخت استیشن پذیرش و … مناسب نبوده است،در این صورت ملزم به بازسازی کلی،جمع آوری دیوار ها و اجرای مجدد با توجه به حداقل ابعادی و چیدمانی خواهیم بود.
هم چنین در بازه زمانی کنونی توجه زیادی به زیبایی،آراستگی و مدرنیته در مراکز درمانی میشود که بحثی پر اهمیت در هنگام طراحی میباشد.طرحی موفق خواهد بود که در عین زیبایی و کارایی،آیتم مهم قابلیت اجرا و مدیریت هزینه در آن دیده شده باشد.
بهتر است هنگام انتخاب طراح حتما به این موضوع دقت شود.
در واحد های درمانی که وارد سیستم بیمارستانی یعنی بالاتر از ۳۲ تخت میشوند موضوع کمی پیچیده تر خواهد شد.
پس از تهیه پیش طرح و بررسی تمامی مشکلات وقت بررسی گروهی به همراه واحد مکانیک و الکتریک و رفع تمامی نیاز هایی است که در طول پروژه نیاز به بررسی عمقی دارند.
میتوان به تهیه پلان معکوس سقف،نقشه های شاپ تاسیسات،پلان مبلمان معماری و … اشاره نمود که در صورت عدم بررسی و دقت شاهد ضررهای میلیاردی و دوباره کاری های فراوانی در پروژه های درمانی بوده ایم.
پس از این قسمت از کار وقت ان رسیده تا تمامی الزامات و چک لیست های معاونت درمان را همچون بازرس نهایی برای کار خود بررسی کنیم.این کار باعث عدم بروز اشتباهاتی در طراحی و اجرا خواهد شد.
چک لیست مذکور در قسمت فایل ها قرار داده خواهد شد.
در صورت تمایل به راهنمایی بیشتر در قسمت ارتباط با ما میتوانید سوالات خود را مطرح کنید.