طراحی آزمایشگاهها باید مطابق با استانداردهای طراحی داخلی از حداقل متراژ، برخوردار باشند. از طرفی ارتباط میان فضاها باید مطابق با قوانین آزمایشگاهها دارای یک ارتباط تعریفشده و هماهنگ با استانداردها باشد. مثال: لابراتوار و بخش نمونهگیری ارتباط مستقیم دارند. این محتوا بهمنظور آشنایی با روند طراحی آزمایشگاه مطابق بااستانداردهای دکوراسیون داخلی، نگارش شده است.
برای دکوراسیون داخلی آزمایشگاه ها باید در ابتدا آزمایشگاه را کاملاً مستقل در نظر گرفت. زیرا در برخی از موارد که فضا را وابسته به بخشهای درمانی در نظر میگیرد. پس از اتمام طراحی و در هنگام بهرهبرداری از آن متوجه میشوند که فضا برای پرسنل و کاربریهای موردنظر کم است. بنابراین برای طراحی داخلی ، باید محل تجهیزات آزمایشگاه و نحوه دکوراسیون داخلی آزمایشگاه با در نظر گرفتن آن بهصورت مستقل انجام شود.
در ادامه قصد داریم برخی از بخشهای آزمایشگاه ها را مطابق با استانداردهای طراحی داخلی، بیشتر موردبررسی قرار دهیم.
طراحی آزمایشگاه مطابق با استانداردهای طراحی داخلی
در آزمایشگاه ها در ابتدا باید کاربری فضا بهطور دقیق مشخص گردد. به همین منظور نیاز است تا در ابتدا چرخه کار آزمایشگاه مشخص گردد. روند کاری آزمایشگاه بهصورت زیر میباشد:
پذیرش _ نمونه گیری _بررسی نمونه آزمایش _تهیه گزارش از نمونه _ جواب دهی
به همین دلیل طبیعتاً اصلیترین محلهایی که باید در طراحی آزمایشگاه مورد توجه قرار گیرد قسمت پذیرش، سالن انتظار، محل نمونهگیری، محل بررسی نمونهها و محلی برای آمادهسازی جواب آزمایش هست. برای طراحی آزمایشگاه در مراکز درمانی نیاز است تا ابتدا متراژ کلی فضا را برای احداث آزمایشگاه تعیین نمود. مطابق با استانداردها ،متراژ در نظر گرفتهشده برای احداث آزمایشگاه باید ۱۲۰ متر ( آزمایشگاههای بالینی) و یا ۱۲۰ متر (آزمایشگاههای تشریحی) باشد.بیشتر بخوانید:
برای طراحی آزمایشگاه استاندارد باید به تمام ویژگی و مشخصات آن توجه شود. مهمترین ویژگی آزمایشگاه در نظر گرفتن ابعاد استاندارد برای هر بخش از آزمایشگاه است. همچنین تجهیزات مورداستفاده در آزمایشگاه باید طراحیشده در فضا قرار گیرد. استفاده از سطوح قابل تمیز کردن از ویژگیهای بسیار مهم در طراحی آزمایشگاهها است. این محتوا بهمنظور آشنایی با ویژگی یک آزمایشگاه استاندارد، نگارش شده است. با کلیک روی لینک زیر میتوانید اطلاعات بیشتری به دست بیاورید:
ویژگی های یک آزمایشگاه استاندارد چیست؟
نکاتی که در دکوراسیون داخلی آزمایشگاه ها باید به آن توجه نمود:
قسمت لابراتوار نباید با قسمت نمونهگیری ارتباط مستقیم داشته باشد. از طرفی لابراتوار باید با بخش رادیولوژی ارتباط مستقیم داشته باشد. همچنین بخش پذیرش و نمونهگیری باید بهگونهای باشد که، بیمار به آن دسترسی مستقیم داشته باشد.
طراحی باید بهصورتی انجام شود. که در آن احتمال صدمات به بیماران و کارکنان به حداقل برسد. همچنین میزان آسایش افراد حاضر در آنجا به حداکثر خود برسد. بهطورکلی فضای آزمایشگاه باید بهدوراز هرگونه خطری برای حاضرین طراحی شود.
متریال و مصالحی که در آزمایشگاهها مورداستفاده قرار میگیرد. باید کاملاً دارای ایمنی باشد. و بهراحتی بتوان آنها را با مواد ضدعفونیکننده تمیز نمود.
برای تمامی بخشهای آزمایشگاه باید با توجه به تعداد کارکنان آن قسمت، تعداد افرادی که بهطور همزمان در آن حضور دارند، فضای مجزایی در نظر گرفته شود. بهطوریکه هیچگونه خللی در کارکرد هرکدام از آنها وارد نشود.
برخلاف طراحی دیگر فضاهای درمانی، در آزمایشگاه ها و بخشهای مختلف آن تا حد ممکن از ایجاد پنجره و نورگیر بازشو جلوگیری میشود. زیرا در طراحی کردن بخشهای مختلف آزمایشگاهها باید احتمالات ورود حشرات و آلودگی را تا حد ممکن کاهش داد. اما اگر برخی از فضاهای آزمایشگاه نیاز به نورگیرهای طبیعی دارند، حتماً از پنجرههای دو جداره و با کرکرههای داخلی باید استفاده شود.
برای جمعآوری نمونههای آزمایش باید در طراحی، فضایی تعریفشده در نظر گرفته شود. این کار موجب میشود تا از کیفیت نمونهها در هنگام جمعآوری کم نشود.
در طراحی کابینتهای زمینی و دیواری در فضاهای مختلف آزمایشگاه، باید از درزبند استفاده شود تا امکان ورود هرگونه آلودگی و گردوغبار به داخل کابینتها به صفر برسد.
فضاهایی که امکان وجود عفونت و میکروب در فضا هست، در آزمایشگاه وجود دارد. در این بخشهای آزمایشگاه باید روشویی تعبیه شود. شیرهای روشویی باید مغناطیسی بوده تا امکان انتقال هرگونه آلودگی را به صفر برساند.
در طراحی اولیه آزمایشگاهها باید نورهای مناسب برای فضا، تهویه مناسب برای بخشهای مختلف آزمایشگاه در نظر گرفته شود. همچنین سیستمهای برق و آب و کارهای کامپیوتری مشخص گردد. از طرفی در طراحی اولیه باید به آینده و احتمال بازسازی آزمایشگاه نیز توجه نمود.
اهمیت طراحی بخش پذیرش در آزمایشگاه
بخش پذیرش اولین بخشی در آزمایشگاه است که مراجعهکنندگان با آن روبهرو میشوند. ازاینرو طراحی این بخش در دکوراسیون داخلی آزمایشگاه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار هست.
در هنگام طراحی فضای پذیرش در آزمایشگاهها باید توجه نمود که میز پذیرش باید نزدیک به ورودی آزمایشگاه باشد. زیرا افراد در ابتدای ورود به بخش کانتر پذیرش مراجعه مینمایند. فضای انتظار مراجعهکنندگان باید کاملاً تمیز باشد. و با میز پذیرش ارتباط مستقیم داشته باشد. اما فضای انتظار مراجعهکنندگان نباید با لابراتوار، محل نمونهگیری و بخشهای جمعآوری نمونهها ارتباط مستقیم داشته باشد.
استفاده از میزهای طراحیشده برای کانتر پذیرش میتواند تمامی دکوراسیون داخلی آزمایشگاه را تحت تأثیر قرار دهد و با طراحی و معماری خلاق با فضای انتظار مراجعهکنندگان هماهنگ باشد. ابعاد میزهای پذیرش باید مطابق با فضای انتظار در نظر گرفته شود.
گروه عمرانی دکو طب با سابقه طولانی و اجرایی فراوان به جهت طراحی و بازسازی مراکز درمانی و آزمایشگاه های طبی و تخصصی با بازدید و مشاوره رایگان منتظر تماس شما پزشکان بزرگوار میباشد