در این مقاله به بررسی علل وجود بوی نامطبوع سرویس های بهداشتی و نحوه صحیح بازسازی سرویس و یا ساخت آن خواهیم پرداخت.
شاید این اتفاق برای هر کدام از ما افتاده باشد که وارد سرویس بهداشتی بشویم و وجود بوی نامطبوع ان را احساس کنیم.
در واقع این بوی بد ناشی از یک اشتباه در اجرا و یا سهل انگاری و اجرا ننمودن بخشی از مکانیزم سیستم دفع فاضلاب میباشد که به تفضیل به آن میپردازیم.
در ساختمان های امروزی الزام به وجود دریچه ای مکنده که میتواند فن و یا اگزاست فن با حداقل مکش ۱۰۰CFM(مقیاس میزان دهش و مکش هوا) و تخلیه کامل بوی نامطبوع حاصله باشند.
احتمال زیادی وجود دارد که سرویس بهداشتی به این سیستم مجهز باشد ولی همچنان بوی نامطبوع در آن قابل تشخیص باشد.
هنگامی که اقدام به ساخت و یا بازسازی سرویس بهداشتی میکنیم باید به دقت تمامی اتصالات و مکانیزم های دفع فاضلاب را اجرا نماییم چرا که در صورت اجرای ناصحیح چنین مشکلاتی به وجود خواهد آمد.
دلیل اصلی وجود بوی نا مطبوع عدم اجرای سیستم ونت یا همان تخلیه هوا در ساختمان ها میباشد و سازندگان به ونت عمودی خط اصلی اکتفا نموده و از اجرای ونت در دیگر اتصالات چشم پوشی میکنند.
اما کارکرد اصلی سیستم تخلیه هوا یا همان ونت چیست؟این سیستم ۲ کارکرد اصلی دارد،یکی تخلیه بوی نامطبوع حاصله از دفع و دیگری ایجاد تراز سطح آب(فشار ستون هوا خط تراز آب در سیفون ها را تنظبم نموده و تعادل را ایجاد میکند).هر دو کارکرد بسیار حائز اهمیت میباشد.حال این سوال پیش می اید که در چه قسمت هایی باید این سیستم اجرا گردد؟
در واقع در تمامی قسمت هایی که آبریز یا همان کفشوی،روشویی و همچنین سرویس وجود داشته باشد باید سیستم ونت اجرا گردد.
سیستم ونت باید به صورت جداگانه توسط لوله های استاندارد و هوابند با اتصالات قائمه اجرا و در هر طبقه جمع آوری و منتقل به رابز و خط اصلی ونت شود.
در هنگام اجرای لوله کشی روشویی باید دقت شود خط ونت میتوان از خط دفع فاضلاب استفاده نماید و به صورت عمودی به زیرسقف حرکت نموده و از انجا با حرکت قائمه به سمت رایز حرکت نماید.
در صورت اجرای درست این سیستم و حفظ ستون آب در تراز درست هیچکونه بوی نامطبوعی احساس نمیشود.
یک عامل دیگر و شاید با احتمال وقوع کم که موجب پیدایش بوی نامطبوع در سرویس بهداشتی میشود وجود مکش بیشتر از دهش که در ادارات و مکان هایی که سیستم هوادهی و تخلیه هوای محیط به طور همزمان فعال میباشند داشته باشیم.
در صورتی که میزان دهش کم و یا متوقف شده باشد سیستم تخلیه هوا باعث ایجاد اختلاف در سطح تراز آب میشود و همچنین روند تخلیه را گاها معکوس کرده و گازهای نامطبوع از خروجی های یک سرویس(کف شوی،روشویی و توالت)وارد سرویس و سپس توسط دریگه اگزاست یا همان تخلیه هوا خارج میشوند که در اینصورت شاهد بوی بسیار نامطبوعی خواهیم بود.
انتهای رایز تخلیه هوا به تراز بام میرسد که باید دقت شود حداقل ارتفاع ۱.۵۰ متر به صورت عمودی امتداد یافته و توسط دو عدد زانوی ۹۰ درجه به منظور جلوگیری از ورود باد به داخل لوله نصب گردد.
هنگام بازسازی سرویس بهداشتی حتما دقت کنید تا سیستم ونت به صورت اصولی و دقیق اجرا گردد.