آیا تا به حال به اهمیت ضوابط طراحی مراکز درمانی یا کلینیکها فکر کردهاید؟ ممکن است برخی از الزامات توجه کافی به طراحی داخلی (نظیر نور، رنگ، توزیع مبلمان و…) در مراکز پزشکی درنتیجه تمرکز بر ارائه جدیدترین دستگاهها و تجهیزات پزشکی در درجه اول مورد غفلت واقع شوند. در اینجا میخواهیم توصیههای مهمی را در مورد طراحی داخلی کلینیکها و مراکز درمانی به شما ارائه دهیم، زیرا اثرات روانی مستقیمی بر بیماران دارد.
اصول ضوابط طراحی مراکز درمانی
ابتدا باید توجه کنید که دکور مرکز درمانی یا کلینیک ساده است. اگر بخواهیم آن را با طراحی داخلی سایر امکانات مقایسه کنیم که این موضوع پیچیدهتر میشود. ثانیاً اطمینان داشته باشید که موفقیت طراحی داخلی مراکز درمانی ازنظر توزیع، اثاثیه، جابجایی و راهنمایی برای تردد و بخشها، موفقیت طراحی کلی آن است.
بنابراین عنصر سادگی را در دکور مراکز درمانی خود حفظ کنید، بهعنوان مثال؛ حتماً آن را با گل در راهروها با چیدمانی زیبا قرار دهید، همچنین هنگام عبور از پلهها حتماً بنر اضافه کنید. میتوانید طرحی برای تزئین کلینیکهای مرکز در لابی خود اضافه کند تا دسترسی به کلینیکها، اتاقهای عمل یا محل پذیرش و جلوگیری از هرجومرج را فراهم کند.
هنگام طراحی یک مرکز پزشکی، باید ارائه عناصر طراحی راحت روانشناختی را در نظر بگیرید، بهعنوان مثال: اطمینان حاصل کرده که تمام عناصر راحتی در داخل یک اتاق را برای بیمار و خانواده او فراهم کنید، مانند؛ توانایی کنترل دما و روشنایی، ارائه مبلمان ساده در رنگهای راحت و محجوب، اطمینان از جریان هوا، همه این موارد به بهبود بیماران کمک میکند.
استفاده از مواد طبیعی در ضوابط طراحی مراکز درمانی
میتوانید از مواد طبیعی مانند چوب و گیاهانی مانند گل لاله استفاده کنید تا بازدیدکننده از هر چیزی که میبیند احساس راحتی و اطمینان کند.
چگونه نورپردازی مراکز درمانی صورت میگیرد؟
نورپردازی مانند سایر امکانات پزشکی یکی از ملزوماتی است که باید در سرتاسر مکان در راهروها، اتاق بیماران، اتاقهای جراحی و پذیرایی وجود داشته باشد، اما تنها تفاوت در کیفیت نور و نحوه استفاده صحیح از آن است. کار جراحی، درحالیکه نور اتاقهای بیمار، راهروها و راهپلهها برای اطمینان از عدم مزاحمت بیمار کم میشود، بنابراین در اینجا ما در مورد موارد آسیبشناسی صحبت میکنیم که لازم است هنگام تصمیمگیری در مورد عناصر طراحی داخلی بسیار مراقب باشید.
کارایی و مقرون بهصرفه بودن ضوابط طراحی مراکز درمانی
۱. با به حداقل رساندن فاصله تردد لازم بین فضاهای پرکاربرد، کارایی کارکنان را ارتقا دهید.
۲. امکان نظارت آسان بصری بر بیماران توسط کارکنان محدود.
۳. شمردن تمام فضاهای موردنیاز، اما بدون فضاهای اضافی. این روش نیاز به برنامهریزی دقیق از قبل طراحی دارد.
۴. یک سیستم آماده کارآمد که ممکن است شامل؛ آسانسورها، لولههای پنوماتیک، نوار نقالههای جعبهای، چرخدستی یا خودکار و ناودانهای گرانشی یا پنوماتیکی باشد، برای جابجایی کارآمد مواد غذایی و مواد تمیز و حذف زبالهها، مواد قابل بازیافت و مواد آلوده ارائه کنید.
۵. استفاده بهینه از فضا با قرار دادن فضاهای پشتیبانی بهگونهای که ممکن است با مناطق عملکردی مجاور مشترک باشد و استفاده محتاطانه از فضاهای چندمنظوره است.
۶. ادغام عملکردهای سرپایی برای عملکرد کارآمدتر در صورت امکان در طبقه اول برای دسترسی مستقیم بیماران سرپایی
۷. مناطق عملکردی را با سیستم موردنیاز مشابه گروه یا ترکیب کنید.
۸. مجاورتهای عملکردی بهینه، مانند مکانیابی واحد مراقبتهای ویژه جراحی در مجاورت مجموعه جراحی را فراهم کنید. این مجاورتها باید بر اساس یک برنامه عملکردی دقیق باشد که عملیات موردنظر بیمارستان را از دیدگاه بیماران، کارکنان و تجهیزات توصیف میکند.
چگونه محیطی برای مراکز درمانی مناسب است؟
بیماران اغلب ترسیده و گیج هستند و این احساسات ممکن است مانع بهبودی شوند. تمام تلاش باید انجام شود تا بستری در بیمارستان تا حد امکان راحت و بدون استرس باشد. طراح داخلی نقش اصلی را در این تلاش برای ایجاد یک محیط درمانی ایفا میکند. طراحی داخلی یک بیمارستان باید بر اساس درک جامعی از مأموریت مرکز و مشخصات بیماران باشد.
ویژگیها و مشخصات بیمار، درجهای را که طراحی داخلی باید به پیری، از دست دادن حد بینایی، سایر ناتوانیهای جسمی و ذهنی و سوء استفادهکننده توجه کند، تعیین میکند.
برخی از جنبههای مهم ایجاد یک فضای داخلی درمانی عبارتاند از:
۱. استفاده از مواد آشنا و مرتبط بافرهنگ در هرجایی که با سرویس بهداشتی و سایر نیازهای عملکردی سازگار باشد.
۲. استفاده از رنگها و بافتهای شاد و متنوع، در نظر داشته باشید که برخی از رنگها نامناسب هستند و میتوانند در ارزیابیهای ارائهدهنده رنگپریدگی و رنگ پوست بیماران اختلال ایجاد کنند، بیماران مسن یا آسیبدیده را منحرف کرده، یا بیماران و کارکنان، بهویژه برخی از بیماران روانپزشکی را تحریک کنند.
۳. پذیرش نور طبیعی کافی در هرکجا که امکانپذیر باشد و استفاده از نور تصحیحشده بارنگ در فضاهای داخلی که نزدیک به نور طبیعی روز است.
۴. ارائه نماهایی از فضای باز از هر تخت بیمار و هر جا که ممکن است. نقاشیهای دیواری از مناظر طبیعت درجایی که منظره بیرونی در دسترس نیست مفید است.
۵. طراحی یک فرآیند «راهیابی» در هر پروژه. بیماران، بازدیدکنندگان و کارکنان باید بدانند کجا هستند، مقصدشان چیست و چگونه به آنجا برسند و برگردند. حس شایستگی بیمار با آسان کردن فضاها برای یافتن، شناسایی و استفاده بدون درخواست کمک تشویق میشود. عناصر ساختمان، رنگ، بافت و الگو باید همه نشانهها و همچنین آثار هنری و علائم را ارائه دهند.
عواملی موثر در طراحی و ساخت بیمارستان
ازآنجاییکه بیمارستانها طیف وسیعی از خدمات را ارائه میکنند و از واحدهای کاربردی بسیاری تشکیلشدهاند و پیچیدهترین نوع ساختمانها هستند. بیمارستانها دارای عملکردهای تشخیصی و درمانی مانند؛ آزمایشگاههای بالینی، تصویربرداری، اتاقهای اورژانس و جراحی هستند. ضوابط طراحی مراکز درمانی را در زیر مطالعه کنید.
انعطافپذیری و توسعهپذیری در مراکز درمان
نیازهای پزشکی و شیوههای درمان همچنان تغییر خواهند کرد؛ بنابراین، بیمارستانها باید از مفاهیم مدولار برنامهریزی و چیدمان فضا پیروی کنند. تا حد امکان از اندازهها و طرحهای اتاق عمومی استفاده کنید. استفاده از دستگاههای مکانیکی و الکتریکی مدولار، بهراحتی قابلدسترسی و بهراحتی تغییریافته است؛ و با جهات برنامهریزی شده برای توسعه آینده باز باشد.
اهمیت نظافت و نگهداری بیمارستان
نظافت و نگهداری بیمارستانها باید آسان باشد. این امر با پرداختهای مناسب و بادوام برای هر فضای کاربردی تسهیل میشود. جزئیات دقیق ویژگیهایی مانند قاب دربها، قابها و ترانزیشنهای پایانی برای جلوگیری از گیرکردن کثیفیها و تمیز کردن سختتر شکافها و اتصالات؛ و فضاهای خانهداری کافی و مناسب.
ایجاد امنیت و ایمنی در مراکز درمان
بیمارستانها دارای چندین نگرانی امنیتی خاص هستند، مانند حفاظت از بیماران و کارکنان، داراییها و بیمارستان (ازجمله داروها) و همچنین آسیبپذیری در برابر تروریسم به دلیل دید زیاد. امنیت و ایمنی باید با در نظر گرفتن این موارد در طراحی گنجانده شود.
برای اخذ مشاوره رایگان با کارشناسان ما در گروه عمرانی دکو طب تماس حاصل بفرمایید